Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Handboek Sociotherapie

Theorie en praktijk voor hulpverleners in het sociaal-agogisch werkveld

ISBN: 9789088502736
344 pagina's

Prijs: € 44,5
Bestel aantal:

Omschrijving

"Het is prachtig, het lukt goed, we zijn enthousiast, maar we zouden graag weten wat we doen” (citaat uit: Jongerius, 1963)

Een citaat van meer dan vijftig jaar oud dat nog steeds de actuele situatie beschrijft: de onduidelijkheid en onbekendheid rond het vakgebied sociotherapie. Opvallend en jammer, en dit boek brengt daar verandering in. Talloze ggz-medewerkers op hbo-niveau – psychiatrisch verpleegkundigen, groepsbegeleiders, behandelmedewerkers en sociaalpedagogisch hulpverleners – werken dagelijks met sociotherapie in het contact met hun cliënten in (dag)klinische verslavingszorg, jeugdzorg, psychotherapeutische centra en (forensische) psychiatrie. Zij vormen het ‘cement’ in het multidisciplinaire behandelteam en zijn het meest bereikbaar, het meest direct betrokken en het meest in de gelegenheid invloed uit te oefenen op het (re)socialisatieproces van cliënten.

Handboek Sociotherapie beschrijft de ontwikkeling van sociotherapie door de jaren heen, hoe en waar het wordt ingezet, welke kwaliteiten onontbeerlijk zijn in de uitoefening ervan en met welke valkuilen de (aankomende) sociotherapeut rekening moet houden. Daarnaast beschrijven vijf hoofdstukken de rol van sociotherapie en de taken van de professional bij vijf actuele behandelmethodieken: mentalizationbased treatment, schematherapie, dialectische en cognitieve gedragstherapie en het sociaal competentie model.
Een groot aantal ervaringsverhalen van sociotherapeuten, ervaren en beginnend, maken het boek levendig en aansprekend. De casuïstiek en de studieopdrachten per hoofdstuk dragen eraan bij dat het een onmisbare en praktijkgerichte leidraad voor studenten en professionals is.

Sociotherapeuten Denise de Weerd en Suzanne Slaa dragen met dit handboek bij aan de profilering van sociotherapie als specialisatie binnen de ggz en leveren hiermee een naslagwerk over dit bijzondere beroep dat veel professionals in de loop van hun carrière nog geregeld zullen openslaan. Eelco Muste, klinisch psycholoog-psychotherapeut, is bij het schrijfproces betrokken geweest als inhoudelijk redacteur.

Lees hier een interview met de auteurs in SoziO (oktober 2013)

Recensies

"Het handboek is praktisch en levendig met name door de vele interviews. Het is een leerboek met een stevige verbinding van theorie en praktijk, door de vele opdrachten na ieder hoofdstuk. Mijns inziens een boek dat zeer geschikt is voor het hbo en in het bijzonder de opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening."
Nico van Tol, directeur onderwijscluster Social Work & Toegepaste Psychologie, Hogeschool Leiden

“Een groot aantal ervaringsverhalen van sociotherapeuten, ervaren en beginnend, maken het boek levendig en aansprekend. De casuïstiek en de studieopdrachten per hoofdstuk dragen eraan bij dat het een onmisbare en praktijkgerichte leidraad voor studenten en professionals is.”
- Uit een recensie van het Vlaams tijdschrift voor orthopedagogiek (2013)