Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Herstelondersteunende zorg

Behandeling, rehabilitatie en ervaringsdeskundigheid als hulp bij herstel van psychische aandoeningen

ISBN: 9789088502989
256 pagina's

Prijs: € 33
Bestel aantal:

Omschrijving

Herstelondersteunende zorg is alle zorg die gericht is op het ondersteunen van het herstel van een persoon met een aandoening. In Herstelondersteunende zorg gaat het over het herstellen van psychische aandoeningen. Dit is een bijzonder boek omdat het de eerste contouren laat zien van de nieuwe, herstelondersteunende geestelijke gezondheidszorg.

Herstellen is een natuurlijk proces dat zich in principe voordoet bij iedereen die getroffen wordt door ziekte of ongeluk. In de laatste decennia is aangetoond dat dit ook geldt voor mensen met ernstige psychische aandoeningen. Herstel is niet hetzelfde als genezing. Ook wanneer niet alle symptomen van de aandoening verdwijnen is herstel op andere aspecten mogelijk.

Herstellen is een proces van de herstellende persoon zelf. Hij of zij wordt daarbij in de eerste plaats ondersteund door lotgenoten, familie, vrienden en collega’s. Maar ook hulpverleners kunnen herstelprocessen bevorderen en op belangrijke momenten ondersteunen. Belangrijk is dan dat hulpverleners deze ondersteuning faciliteren en dat ze ruimte maken voor herstel. Ondersteuning vanuit de zorg kan waardevol en soms zelfs cruciaal zijn. Ondersteuning van herstelprocessen vanuit de zorg noemen we herstelondersteunende zorg en daar gaat dit boek over.

Bij het herstelondersteunend maken van de zorg zijn de ervaringskennis en ervaringsdeskundigheid van zorggebruikers onmisbaar. Aan het werken met ervaringsdeskundigen wordt in Herstelondersteunende zorg dan ook extra aandacht besteed.

De meeste artikelen in Herstelondersteunende zorg verschenen eerder in het Tijdschrift voor Rehabilitatie en herstel van mensen met psychische beperkingen.
 

Reviews

"In de hoofdstukken wisselen theorie, praktijk en patiëntperspectief elkaar af. Passend bij dit onderwerp begint het boek met dat laatste, het perspectief van een patiënt, die treffend beschrijft hoe bij de eerste opname voor een psychotische stoornis de afbraak van haar waardigheid begon. (...) Er is veel aandacht voor de rol van de ervaringswerker, met een pleidooi deze niet te zien als bruggenbouwer, maar vooral als bondgenoot van de patiënt. Al met al een boek dat de lezer in enkele uren bij brengt in het debat over herstel in Nederland."
- Uit Tijdschrift voor psychiatrie 55 (2013): Herstelondersteunende zorg