Hersteld zijn van een verslaving is een waardevolle vorm van levenservaring die gebruikt kan worden om anderen te ondersteunen in een vergelijkbaar proces. Ex-verslaafden kunnen als ervaringsdeskundige een bijdrage leveren aan de zorg en dienstverlening. Niet alleen in specifieke rollen, en vanuit cliëntenorganisaties, maar ook binnen reguliere functies.
Er bestaan uiteraard ook ex-verslaafde verpleegkundigen, SPH’ ers en artsen. Zij hebben meestal geleerd dat het niet professioneel is om eigen ervaringen in te brengen in het contact met cliënten. Steeds duidelijker wordt echter, dat effectieve zorg niet alleen afhangt van de methodiek die wordt toegepast, maar ook van de specifieke persóón van de zorgverlener en de manier waarop deze kan aansluiten bij de beleving van de cliënt. De ervaringskennis van alle zorgverleners is van belang voor effectieve zorg. Voor de verslavingszorg betekent dit een revival: ex-verslaafden zijn altijd al belangrijke pioniers geweest in de behandeling en preventie bij mensen met verslavingsproblemen.
Wat is de betekenis van het inzetten van ervaringsdeskundigheid in de zorg aan verslaafden? Wat weten we hierover? Is er sprake van meerwaarde? Welke valkuilen zijn er? Wat moet veranderen in opleidingen en beroepsopvattingen? Het boek ‘Deskundig door de verslaving’ gaat op deze (en andere) vragen in, met vele concrete voorbeelden.
Deskundig door de verslaving is ontwikkeld door een werkgroep van het lectoraat Verslavingspreventie van Hogeschool Windesheim. De werkgroep bestond uit ervaringsdeskundigen, docenten, onderzoekers, beleidsmedewerkers en cliëntenorganisaties. Bij het boek hoort een DVD waarop in rollenspelen discutabele praktijksituaties te zien zijn.
Het boek is zowel geschikt voor het ondersteunen van beleid op het gebied van herstelondersteunende zorg en het inzetten van ervaringsdeskundigheid, als voor opleidingen hiervoor en de reguliere opleidingen gericht op zorg- en dienstverlening. Het geeft een duidelijk beeld van de manier waarop ervaringskennis van zowel (ex-)cliënten als van reguliere zorgprofessionals gebruikt kan worden. Verder is het boek een aanrader voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de vele facetten rondom het herstelproces van een verslaving.
"Anderhalf jaar lang kwam een werkgroep van veelal ervaringsdeskundigen bijna maandelijks bij elkaar om de waarde van verslavingservaringsdeskundigheid te bepalen. Het uitgangspunt was dat ervaringsdeskundigheid, naast wetenschappelijke en praktisch-professionele kennis, een waardevolle derde bron van kennis is."
- Uit een recensie van MGV 2 (2013): Deskundig door de verslaving