Psychische aandoeningen treffen iedereen
Psychische aandoeningen vormen een uitdaging voor de volksgezondheid in Denemarken. Statistisch gezien wordt geschat dat ongeveer 580.000 mensen in Denemarken worstelen met een psychische aandoening en velen van hen hebben meer dan één diagnose. Voor de meeste mensen is een psychische aandoening tijdelijk, maar voor anderen is een psychische aandoening terugkerend of langdurig. Hoewel ongeveer 1 op de 3 Denen verwant is aan een persoon met een psychische aandoening, weten we te weinig over psychische aandoeningen en psychische gezondheidsproblemen in het algemeen.
Wat is stigma?
Het woord 'stigma' betekent een teken van schande of afkeuring dat een persoon onderscheidt van anderen. Wanneer een persoon een label krijgt op basis van zijn ziekte, wordt hij niet langer gezien als een individu, maar als onderdeel van een stereotypische groep en als zijn aandoening. Scheiding tussen groepen, vaak wij en zij genoemd, is gebaseerd op de overtuiging dat de gelabelde mensen fundamenteel verschillen van niet-gelabelde mensen. Mensen met schizofrenie worden bijvoorbeeld gelabeld als schizofreen in plaats van als een persoon (EEN VAN ONS) die wordt getroffen door een psychische aandoening.
Organisatie van ONE OF US
ONE OF US is een landelijk programma met gerichte nationale, regionale en lokale activiteiten.
ONE OF US werd officieel gelanceerd in 2011. Het is georganiseerd als onderdeel van The Danish Health Authority, waar het programma nationaal wordt beheerd. Op regionaal niveau is ONE OF US gevestigd in de regionale afdelingen genaamd PsykInfo (Psychiatric Information Centre) die deel uitmaken van elk van de vijf regio's van Denemarken. De nationale en regionale niveaus van ONE OF US werken nauw samen.
ONE OF US werd opgericht door een breed scala aan publieke en private organisaties op het gebied van geestelijke gezondheidszorg: de Deense gezondheidsautoriteit, TrygFonden, Deense regio's, de vijf regio's, het Deense Fonds voor geestelijke gezondheidszorg, de Nationale Raad voor maatschappelijke diensten, het Deense netwerk voor geestelijke gezondheidszorg, KL en het Deense comité voor gezondheidsvoorlichting. 1 augustus 2021 ONE OF US onderging een organisatorische verandering en werd geïntegreerd in de Deense gezondheidsautoriteit. Het partnerschap werd een adviesgroep.
Onze doelstelling en visie
Het doel van ONE OF US is om het stigma rondom psychische aandoeningen in Denemarken te verminderen. Geen stilte, twijfel en taboe meer rondom een psychische aandoening. Wij hebben een visie op een maatschappij waarin iedereen open kan zijn over zijn/haar geestelijke gezondheid en waarin er geen schaamte is verbonden aan het hebben van een psychische aandoening. Daarom werken wij aan een maatschappij zonder discriminatie en uitsluiting van mensen die een psychische aandoening hebben of hebben gehad. Wij doen dit door;
- Vergroten van de kennis over een leven met een psychische aandoening
- Het verkleinen van de afstand tussen mensen met en zonder een psychische aandoening, wat anders leidt tot stigmatisering, vooroordelen en sociale uitsluiting
- Het creëren van een beter begrip van psychische aandoeningen op scholen, in de gezondheidszorg, op de werkplek en overal waar het dagelijks leven zich afspeelt
Het doel is om een samenleving te creëren waarin het voor mensen met een psychische aandoening makkelijker is om een goed en zinvol leven te leiden als gelijkwaardig lid van de samenleving. Iedereen voelt zich dan 'EEN VAN ONS'.
Het programma heeft vijf algemene doelgebieden;
- Dienstgebruikers en familieleden
- Jongeren
- De arbeidsmarkt
- Professionals in de gezondheids- en sociale dienstverlening
- De media en het publiek
Hoe kun je stigmatisering verminderen?
Het programma faciliteert contact en een open dialoog tussen mensen met een levenservaring van een psychische aandoening en de vele verschillende doelgroepen binnen de vijf doelgebieden. Er is sterk bewijs dat sociaal contact (direct of indirect) tussen mensen die wel en geen levenservaring van een ziekte hebben de meest effectieve evidence-based manier is om stigma te verminderen.
Sociaal contact wordt op verschillende manieren bevorderd, bijvoorbeeld door presentaties van ambassadeurs in verschillende settings, trainings- en informatiebijeenkomsten, festivals, de verspreiding van voorlichtingsmateriaal, evenementen en creatieve activiteiten.
Ambassadeurs in ÉÉN VAN ONS
Een kernonderdeel van het programma is een groot korps vrijwilligers, ambassadeurs genaamd, die ervaring hebben met een psychische aandoening. Ze zijn getraind in het delen van hun ervaring en hun verhaal met veel verschillende doelgroepen met als doel het bewustzijn te vergroten en vooroordelen met betrekking tot psychische aandoeningen te doorbreken en zo het stigma en de discriminatie van mensen met een psychische aandoening te verminderen. Het is van vitaal belang dat de vrijwilligers goed in hun herstelproces zitten en op een goede plek in hun leven zijn om de rol van ambassadeur in ONE OF US op zich te nemen.
Bron: Deense website