Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

’Tegenspraak brengt ons verder’

In het decembernummer van Participatie en Herstel lees je onder meer een introductie op een kritische discussie tussen vroegere collega’s en onderzoekers in het arbeidsrehabilitatieveld Jaap van Weeghel en Jacques Zeelen, over wat een goede sociale interventie is. Hoe ontwikkel je die? Hoe stel je de kwaliteit vast? Aan de hand van Individuele Plaatsing en Steun (IPS) ging de discussie in de vorm van een briefwisseling allengs breder.
’Tegenspraak brengt ons verder’


De auteurs en de P&H redactie willen ook graag onze lezers aanmoedigen om te reageren op deze briefwisseling met het verhaal over de hernieuwde kennismaking tussen twee collega’s van weleer. Daarom kan nu iedereen deze gratis lezen via deze link.


Reageren? Graag!
We hopen dat de mailwisseling velen aan het denken zet. Heb je een andere visie of een aanvulling hierop? Mail dan jouw brief van maximaal 450 woorden naar de redactiesecretaris van P&H: gerdiekienhorst@gmail.com.
 

Over Jaap en Jacques
Jaap van Weeghel is emeritus bijzonder hoogleraar Rehabilitatie en participatie van mensen met ernstige psychische aandoeningen bij Tranzo (Tilburg University) en werkte als wetenschappelijk directeur bij Kenniscentrum Phrenos als hoofd onderzoek en ontwikkeling bij Parnassia Groep. Tegenwoordig is het bestuurslid bij MIND en lid van de Raad van Toezicht van Leviaan. Jacques Zeelen is emeritus hoogleraar Lifelong Learning and Social Intervention in a globalised context aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij tussen 1980-1996 hoofd van het onderzoeksprogramma ‘Rehabilitatievraagstukken in de ggz’ was. Hij werd later hoogleraar Volwasseneneducatie aan de Universiteit van Limpopo (Zuid-Afrika) en was UNESCO-leerstoelhouder ‘Lifelong learning, Youth and Work’ aan Gulu Universiteit in Oeganda (2017-2021).