Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. Van de volwassenen Nederlanders kampten afgelopen jaar 3,3 miljoen mensen met psychische klachten. MIND-directeur Marjan ter Avest: “Het is ontzettend hard nodig dat we verdere toename van psychische klachten bij mensen voorkomen. We zijn dan ook heel blij met het doelgerichte programma van MIND Us, dat zich richt op het voorkómen van psychische klachten. Veel van deze klachten openbaren zich in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Door juist op jongeren in die leeftijd in te zetten op mentale weerbaarheid en daarin aan te sluiten bij hun leefwereld, kunnen we écht verschil maken om zoveel mogelijk psychische problemen te voorkomen. En waar dat nodig is, om vroegtijdig hulp te bieden.”
Openheid onder jongeren neemt toe
Praten over mentale klachten is één van de belangrijkste manieren om de mentale gezondheid onder jongeren te verbeteren en om hen vroegtijdig hulp te kunnen bieden. MIND werkt al jaren aan verbetering van deze openheid en het doorbreken van het stigma op psychische klachten. Ter Avest: “In ons jaarlijks onderzoek samen met HUMAN en EenVandaag rond de 3FM actieweek #openup zien we dat er ook onder jongeren nog steeds een taboe op het praten over mentale klachten heerst. Maar gelukkig zien we dat jongeren daar voorzichtig aan wel opener over worden. De aandacht die MIND Us samen met de Koningin voor mentale gezondheid creëert, zal nog verder het verschil gaan maken.”
Nauwe samenwerking met en steun van MIND
MIND Us is in nauwe samenwerking en met steun van MIND tot stand gekomen. In maart dit jaar werd na intensieve voorbereidingen MIND Us officieel gestart en nu op 6 december is het actieprogramma gepresenteerd. Het meerjarige stimuleringsprogramma van MIND Us gaat bestaande goede initiatieven voor en door jongeren kracht bijzetten en een podium geven. Koningin Máxima is erevoorzitter van MIND Us. MIND draagt met financiële steun, menskracht en kennis bij aan MIND Us en neemt deel aan het bestuur.