Van mensen met psychische aandoeningen en psychosociale beperkingen

Welke zorg wordt wel en niet vergoed bij depressies?

Als professional in de psychische gezondheidszorg krijg je waarschijnlijk af en toe vragen van cliënten over behandelingen. Van welke andere soorten zorg kunnen ze gebruikmaken tegen hun depressie? En welke vergoedingen van zorgverzekeraars kunnen zij krijgen? Maar er zijn zoveel verschillende vergoedingen en mogelijkheden voor zorg, dat je soms zelf door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom biedt dit artikel een overzicht met de belangrijkste vergoedingen voor cliënten met depressies.
Welke zorg wordt wel en niet vergoed bij depressies?


Depressie kan ervoor zorgen dat iemand zich erg afsluit van de maatschappij en de mensen om zich heen. Het is daarom van groot belang dat iemand met depressie kleine stappen blijft nemen om zich weer beter te voelen. En daar kunnen verschillende vormen van zorg bij helpen. Wat het beste helpt, kan per cliënt verschillen en is vaak een kwestie van uitproberen.

GGZ
Misschien wel de belangrijkste zorg voor iemand met een depressie is de GGZ. Een bezoek aan een psycholoog of psychiater wordt vergoed vanuit de basisverzekering zodra er depressie is vastgesteld. Wel is er sprake van eigen risico, waardoor een cliënt per jaar een paar honderd euro zelf moet betalen voor de behandeling in de GGZ.

Medicatie
Voor veel mensen die langere tijd met depressieve klachten rondlopen, kan medicatie een uitkomst zijn. Antidepressiva worden over het algemeen ook vergoed vanuit de basisverzekering. Soms moet je wel een eigen bijdrage betalen voor deze geneesmiddelen, en ook geldt het eigen risico voor deze medicijnen.

Heeft een cliënt medicatie met een hoge eigen bijdrage, dan kan het nuttig zijn om hier een aanvullende verzekering voor te nemen. Daarin zit bij veel zorgverzekeraars een vergoeding voor de eigen bijdrage. Het bedrag dat ze vergoeden, verschilt echter per verzekeraar en per aanvullend pakket. Een zorgverzekering vergelijken op deze vergoeding kan dus zeker lonen.

Psychosociale therapie
Psychosociale therapie wordt meestal niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar er zijn vaak wel aanvullende pakketten die de kosten hiervan (deels) dekken. Het valt namelijk onder de noemer ‘alternatieve geneeswijzen’. Het is daarom aan de verzekerde om zijn zorgpakket goed te checken.

Een voorbeeld van psychosociale therapie waar mensen met een depressie regelmatig baat bij hebben, is Neurolinguistisch Programmeren (NLP). In deze therapiesessies wordt een cliënt zich bewust gemaakt van waarnemingen en gedachtepatronen en wat het effect hiervan is op het gedrag. Om hier een vergoeding voor te krijgen, dient de therapeut in kwestie aangesloten zijn bij Vereniging Integrale Vitaliteitskunde (VIV) of Vereniging ter Bevordering van Alternatieve Geneeswijze (VBAG).

Acupunctuur

Bij depressies kan acupunctuur een deel van de klachten verlichten. Ook hiervoor geldt dat een aanvullende verzekering met dekking van alternatieve geneeswijzen nodig is. Daarnaast is het belangrijk dat de cliënt een bezoek brengt aan een acupuncturist die is aangesloten bij een erkende beroepsvereniging.

Lichttherapie
Bij (lichte) winterdepressies kan lichttherapie een uitkomst bieden voor cliënten. Dit kan zowel thuis als in het ziekenhuis. Om de kosten van zo’n ziekenhuisbezoek gedekt te krijgen, is een verwijzing van de huisarts nodig. Dit is vergoed vanuit je basisverzekering, maar er gaat wel eigen risico vanaf.

Voor lichttherapie thuis gelden andere eisen. Dit zit namelijk niet in het pakket van je basisverzekering, maar vereist een aanvullende verzekering. De vergoeding hiervoor verschilt per zorgverzekeraar.

Haptotherapie
Haptotherapie is een therapie waarbij aanraking en het voelen centraal staan. Ook dit kan helpen bij het langzaamaan tegengaan van depressieve gevoelens. Deze behandeling valt ook onder alternatieve geneeswijzen en de dekking hiervan is geregeld via een aanvullend zorgpakket.

Meerdere alternatieve geneeswijzen
Als een cliënt gebruikmaakt of gebruik wil maken van verschillende alternatieve geneeswijzen gedurende een jaar, dan kan het zijn dat het potje opraakt.

In een aanvullende zorgverzekering zit vaak namelijk een vast aantal behandelingen of een vast bedrag dat vergoed wordt. Wordt dat bedrag of aantal behandelingen overschreden, dan zijn die kosten voor de cliënt zelf. aldus Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer.

Zelfhulpgroepen
Praten over depressieve gevoelens kan ook al veel doen. Zelfhulpgroepen zijn daarom voor velen met een depressie een mooie mogelijkheid om ervan los te komen en te zien dat ze niet alleen zijn. Veel van deze zelfhulpgroepen of lotgenotencontact wordt regionaal en kosteloos aangeboden. Grote kans dus, dat het ook bij jou en je cliënt in de buurt beschikbaar is.